PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greece: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Poland: PL

Russia: RU

Spain: ES

Sweden: SE

United Kingdom: EN

Ciasto ananasowo-dyniowe

Liczba porcji:
14 porcje

Przygotowanie:
15 minut

Czas gotowania:
30 minut

SKŁADNIKI:

• 300 g mąki uniwersalnej
• 200 g cukru brązowego
• 100 g cukru granulowanego
• 5 g przyprawy do ciasta dyniowego
• 4 gproszku do pieczenia
• 4 gsody do pieczenia
• 6 g soli grubej
• 3 jajka, lekko ubite
• 5 g łyżeczka wanilii
• Puszka 450 g dyni
• 600g ananasa Del Monte w plasterkach, wraz z sokiem
• ➡️ Lukier:
• 200 g serka śmietankowego, miękkiego
• 100 g niesolonego masła, zmiękczonego
• 5 g wanilii
• 500 g cukru pudru
• 18 kandyzowanych orzeszków pekan do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1)Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 °C. Przygotowujemy dwie okrągłe formy do ciasta o średnicy 20 cm, wykładając dno papierem do pieczenia i rozpylając spray do gotowania chroniący przed przywieraniem. 2) W dużej misce mieszamy mąkę, cukier brązowy, cukier granulowany, przyprawę do ciasta dyniowego, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. W drugiej, mniejszej, misce delikatnie ubijamy jajka. Formujemy dołek pośrodku suchych składników i dodajemy ubite jajka, ekstrakt waniliowy, puree z dyni i zmiażdżonego ananasa. Mieszamy dokładnie. 3) Rozprowadzamy ciasto równomiernie na dwóch przygotowanych wcześniej formach. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek każdego z ciast będzie sucha po wyciągnięciu. 4) Odstawiamy ciasta do ostygnięcia w foremkach przez co najmniej 15 minut. Następnie wycinamy ostrym nożem wzdłuż krawędzi, aby je uwolnić z formy, a potem wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 5) Lukier przygotowujemy za pomocą miksera z końcówką do ubijania, mieszając serek śmietankowy, masło i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodajemy cukier puder, po filiżance na raz, aż do uzyskania dobrze wymieszanego lukru o kremowej konsystencji. 6) Po ostygnięciu przecinamy za pomocą ząbkowanego noża każde z ciast w poziomie na dwa plastry, co pozwala uzyskać łącznie cztery warstwy. Układamy jedną warstwę na tortownicy i pokrywamy równomiernie jedną czwartą lukru , rozprowadzając go również na krawędzie. Powtarzamy ten proces z pozostałymi warstwami i lukrem. Dla dodatkowej słodyczy, wierzch ciasta można udekorować kandyzowanymi orzechami pekan. Podajemy i smakujemy! 7) Aby zachowało świeżość, przechowujemy ciasto w lodówce.

Może ci się spodobać również

x