PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greece: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Poland: PL

Russia: RU

Spain: ES

Sweden: SE

United Kingdom: EN

Hawajskie szaszłyki z kurczaka i ananasa

Liczba porcji:
2 porcje

Przygotowanie:
40 minut

SKŁADNIKI:

• 3 Del Monte Pineapple Spears (słupki ananasa) pokrojone na kawałki
• 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2,5 cm
• 80 g soku ananasowego
• 60 g sosu sojowego (o obniżonej zawartości soli)
• 3 łyżki stołowe cukru kryształu
• 1 łyżeczka keczupu
• 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
• 1 łyżeczka startego imbiru
• 2 duże papryki pokrojone na kawałki
• 1 średnia czerwona cebula pokrojona na kawałki

PRZYGOTOWANIE:

1)Zmieszaj trzepaczką sok ananasowy, sos sojowy, cukier, ketchup, czosnek i imbir. Wlej płyn do dużego woreczka strunowego i dodaj kurczaka. 2)Pozostaw do zamarynowania w lodówce na 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. 3)Nabij kurczaka, ananasa, paprykę i cebulę na szpadki i ułóż szaszłyki na blasze do pieczenia, a następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak się dopiekł.

Może ci się spodobać również

x