Wpisz szukaną frazę (produkt, przepis, blog)
Gazpacho z melona i awokado
SKŁADNIKI:
• 2 ¾ szklanki kostek chleba
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, podzielone, oraz więcej do dekoracji
• 4 szklanki 2,5 cm kawałków melona miodowego Del MonteⓇ
• 2 awokado Del MonteⓇ, bez pestek, podzielone
• 1 ogórek Del MonteⓇ, obrany, pozbawiony pestek i posiekany
• ½ szklanki świeżych liści bazylii
• 3 łyżki stołowe soku z limonek Del MonteⓇ
• 1 ząbek czosnku, posiekany
•
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
• ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1)Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. 2)Na dużej blasze do pieczenia rozłożyć kostki chleba z 2 łyżkami oleju i posypać solą. Piec, mieszając od czasu do czasu, aż kostki staną się przypieczone i chrupkie, przez około 15 minut. 3)W blenderze połączyć melona, miąższ z 1 awokado, ogórka, bazylię, sok z limonki, czosnek, sól, pieprz i pozostałe 2 łyżki oliwy. Blendować do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. 4)Wlać zupę do miseczek. Pokroić pozostałe awokado w kostkę i użyć do dekoracji zupy wraz z grzankami i odrobiną oliwy z oliwek.