Wpisz szukaną frazę (produkt, przepis, blog)
Kąski z brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
• 1 puszka Del Monte® Brzoskwinie w plastrach w syropie lub w soku
• 375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego
• Mąka do oprószenia
• 1 średnie jajko, roztrzepane
• 15 g niesolonego masła
• 2 łyżki miodu
• 250 g sera mascarpone
PRZYGOTOWANIE:
1)Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C/gaz poziom 7. Ułóż arkusz ciasta francuskiego na lekko oprószonej mąką blasze i przytnij go, aby uzyskać kwadrat (skrawki nie będą Ci potrzebne). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika na 5 minut. 2)Wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj je drugą blachą i piecz przez kolejne 10 minut. W ten sposób ściśniesz ciasto, co ułatwi jedzenie kąsków. 3)Odsącz brzoskwinie, zachowując syrop, i pokrój każdy plasterek na dwa kawałki (takie, by mieściły się w ustach). 4)Rozgrzej małą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu, dodaj masło, cztery łyżki syropu brzoskwiniowego, miód i kawałki brzoskwiń. Gotuj owoce przez pięć minut, tak by delikatnie bulgotały, aż staną się kleiste i słodkie. 5)Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij górną blachę. Ułóż brzoskwinie na cieście i polej je słodkim syropem z patelni. Nie musisz zużyć wszystkich owoców – decyzja należy do Ciebie. 6)Pokrój ciasto na 16 równych kwadratów. Na każdym z nich ułóż łyżeczkę serka mascarpone i natychmiast podawaj.