Wpisz szukaną frazę (produkt, przepis, blog)
BRZOSKWINIOWY SMAKOŁYK
SKŁADNIKI:
• 1 puszka brzoskwiń Del Monte® w plastrach w soku lub w syropie
• 375 g gotowego ciasta francuskiego
• mąka do podsypania
• 1 ubite średnie jajko
• 15 g niesolonego masła
• 2 łyżki miodu
• 1 x 250 g opakowanie serka mascarpone
PRZYGOTOWANIE:
1)Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C/200°C termoobieg. Połóż arkusz ciasta francuskiego na lekko podsypanej mąką blasze do pieczenia i przytnij do kwadratu (wyrzuć resztki). Poprzekłuwaj kwadrat z ciasta na całej powierzchni widelcem, posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika na 5 minut. 2)Wyjmij z piekarnika i połóż na cieście jeszcze jedną blachę do pieczenia i piecz przez następne 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej ściśnięte, a jego kawałki będą łatwe do zjedzenia. 3)Odsącz brzoskwinie zostawiając syrop i przetnij każdy plaster na dwa kawałki (o wielkości pojedynczego kęsa). 4)Rozgrzej małą nieprzywierającą patelnię do średniej temperatury, a następnie dodaj masło, cztery łyżki syropu brzoskwiniowego, miód i kawałki brzoskwini. Mieszanka powinna delikatnie bulgotać przez pięć minut, aż stanie się lepka i słodka. 5)Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij z góry blachę. Ułóż brzoskwinie na cieście i polej słodkim syropem z patelni. Nie musisz użyć całego syropu – dodaj tyle, ile uważasz. 6)Potnij gotowe ciasto na 16 małych kwadratów. Połóż na każdym łyżkę serka mascarpone i natychmiast podawaj.