Wpisz szukaną frazę (produkt, przepis, blog)
Serniczki truskawkowo-bananowe na zimno
SKŁADNIKI:
• • Na spód:
• ¾ szklanki pokruszonych ciasteczek typu Digestive
• 3 łyżki stopionego niesolonego masła
• • Na nadzienie:
• 225 g serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
• ½ szklanki najtłustszej śmietany kremówki
• ¼ szklanki cukru
• 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej
• Drobno starta skórka z 1 cytryny
• • Dodatkowo:
• 2 banany Del MonteⓇ pokrojone na cienkie plasterki
• 2 szklanki truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych wzdłuż na połówki
PRZYGOTOWANIE:
1)W średniej wielkości misce wymieszaj ze sobą pokruszone ciastka i masło. Rozdziel je na 4 małe słoiczki lub pucharki, mocno i równomiernie dociskając do dna. 2)W dużej misce ubij serek na gładką masę. Dodaj śmietanę, cukier, wanilię i skórkę cytrynową. Ubijaj masę, aż stanie się lekka i puszysta. Przełóż masę do plastikowego woreczka strunowego i odetnij jeden róg woreczka. 3)Ułóż warstwę plasterków banana na spodzie z ciastek. Poustawiaj pionowo połówki truskawek przy wewnętrznej ściance słoiczków lub pucharków przeciętą stroną do zewnątrz. Wyciśnij masę sernikową do słoiczków lub pucharków i wygładź wierzch masy. 4)Udekoruj serniczki resztą plasterków banana i truskawek. Podawaj od razu albo przykryj i przechowuj w lodówce do 6 godzin.