PL

Europe: EN

Belgium: FR | NL

France: FR

Germany: DE

Greek: GR

Italy: IT

Netherlands: NL

Polish: PL

Spain: ES

Sweden: SE

WRAPY Z SAŁATY

Liczba porcji:
6 porcje

Przygotowanie:
15 minut

Czas gotowania:
20 minut

SKŁADNIKI:

• 450 g piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości, pokrojonej w kostki 
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 łyżki czosnku, posiekanego albo przeciśniętego przez praskę
• 75 g pieczarek, pokrojonych
• 1 łyżka sosu sojowego
• 60 ml sosu hoisin
• 2 łyżeczki świeżego, zmielonego imbiru
• 1 łyżka ryżowego octu winnego
• 1 łyżka sosu sriracha albo sosu czosnkowego chili
• 225 g pokrojonych kasztanów wodnych, odsączonych i drobno posiekanych
• 1 sałata Del Monte, podzielona na liście
• 1 mały pęczek zielonej cebulki, pokrojony

PRZYGOTOWANIE:

1)W średniej wielkości woku albo patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego. Dodaj kurczaka i smaż aż zbrązowieje ze wszystkich stron; przełóż na talerz. Wlej olej roślinny na tą samą patelnię i smaż czosnek i pieczarki, aż zmiękną. 2)W międzyczasie dodaj drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy, sos hoisin, imbir, ryżowy ocet winny i sos sriracha do słoika i wstrząśnij, aby wymieszać. 3)Wsyp kurczaka z powrotem na patelnię z pieczarkami i czosnkiem. Dodaj kasztany wodne, zalej naczynie sosem i wymieszaj, aby pokryć wszystkie składniki sosem; piecz tylko do podgrzania. 4)Podawaj z liśćmi sałaty i z zieloną cebulką.

Nasz wybór

Może ci się spodobać również

x